Siirry suoraan sisältöön

Muovin kierrättäminen kannattaa!

Nyt on aika aloittaa muovipakkausten lajittelu ja kierrätys. Muovi on arvokas materiaali, joka voidaan hyödyntää tehokkaasti uudelleen. Muovi kuuluu kiertoon, ei luontoon.

Kotitalouksien on ollut mahdollista kierrättää muovipakkaukset vuodesta 2016 alkaen. Pakkausmuovit soveltuvat hyvin kierrätykseen: ne voidaan hyödyntää uusiomuovituotteiden raaka-aineena ja lämpöenergiana. Muovin kierrättäminen säästää sekä energiaa että fossiilisia luonnonvaroja – samalla luodaan uutta liiketoimintaa Suomeen.

Tee sinäkin fiksu ja ekologisesti kannattava päätös – aloita pakkausmuovien kierrättäminen. Näin se käy:

Mihin muovi kuuluu viedä?

Puhtaat muovipakkaukset voi viedä RINKI-ekopisteeseen valtakunnallisesti. Lisäksi yli 5 asunnon kiinteistöillä on oma keräysastia pakkausmuoveille. Lähimmän RINKI-pisteen löydät täältä.

Mitä pakkausmuovien keräykseen kuuluu laittaa?

Pakkausmuovien keräysastiaan saa laittaa ainoastaan tuotteiden muovipakkauksia. Pakkausten pitää olla tyhjiä ja ne pitää tarvittaessa puhdistaa huuhtelemalla tai pyyhkimällä. Jos tuote ei puhdistu näillä keinoilla, se kannattaa laittaa sekajätteeseen (energiajae). Pakkausten korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ennen keräykseen laittamista. Erilaisia purkkeja ja pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin.

Keräykseen voi laittaa esimerkiksi:

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset)
  • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • tuubit, putkilot, EPS-solumuovipakkaukset ja vastaavat

Lisätietoa erilaisista muoveista ja niiden merkinnöistä löydät täältä.

Muovipakkauskeräykseen ei myöskään saa laittaa kovamuovisia tuotteita, kuten ämpäreitä, pakasterasioita, lasten leluja jne. Näitä tuotteita kerätään hyötykäyttöön Ämpäristöteko-kampanjassa.

Ruoka

Muovipakkauksen ansiosta ruoka säilyy pidempään ja hävikki pysyy kurissa. Saamme puhdasta ja turvallista ruokaa joka päivä.

Energia

Muovi on energiantuotannon ja sen siirtämisen edellytys. Sähkö ja lämpö ovat riippuvaisia eristävästä muovista.

Terveys

Muovi mahdollistaa modernin ja toimivan terveydenhuollon. Kertakäyttöiset muovit edistävät mm. potilasturvallisuutta.

Turvallisuus

Muovi on korvaamattomassa roolissa jokapäiväisen turvallisuutemme kannalta. Esimerkiksi useimmat liikenteen ja kodin turvalaitteet on valmistettu muovista.

Vesi

Muovi on yleinen materiaali vesi- ja viemäriverkostoissa. Muovi tuo koteihimme puhdasta vettä ja ohjaa likaveden turvallisesti käsittelyyn.

Nyt tutkitaan muovia!

Videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.

Muovit ja turvallisuus

Muovit ja turvallisuus

Uudet muovit

Uudet muovit

Muovit ja terveys

Muovit ja terveys

Kestävä suunnittelu

Kestävä suunnittelu