Siirry suoraan sisältöön
#Ämpäristöteko kerää kovamuovia kiertoon

Vuoden 2022 Ämpäristöteko-saalis oli yhteensä 10 720 kiloa kuluttajien keräämiä kovamuovisia tuotteita. Yleisön sinnikkäiden pyyntöjen kannustamana suomalainen muoviteollisuus järjesti koronan jälkimainingeissa 3.6.2022 kovien muovituotteiden keräyksen. Miniämpäristöteko keräsi lähes 11 000 kg keräysmuovia ämpäreistä, puutarhatuoleista ruukuista, kanistereista ja pulkista.

– Olipa hyvä fiilis ja tulos näissäkin Ämpäristöteko-talkoissa. Olin myös kentällä vastaanottamassa muovia. Iloisia tuojia sekä hyvää pöhinää riitti koko päiväksi. Muovien saatavuus on ajoittain ollut heikkoa, joten siksikin kotimaista kierrätystä kannattaa tukea. Kiitos kaikille osallistujille, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Vuonna 2018 viidellä paikkakunnalla pilotoitu #Ämpäristöteko laajeni vuonna 2019 Maailman ympäristöpäivänä liki kahdellekymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Vuonna 2019 kerättiin reilut 21 000 kiloa keräysmuovia. Vuosina 2020 ja 2021 #Ämpäristötekoa ei pandemian vuoksi ollut vastuullista toteuttaa.

Kerätty muovi palautuu takaisin muoviteollisuuteen uusioraaka-aineena. Sillä korvataan fossiilisia raaka-aineita muovituotteiden valmistuksessa.

Mikä #Ämpäristöteko?

#Ämpäristöteko-tempaus nostaa esiin muovinkierrätyksen tärkeyden ja kannustaa ihmisiä kierrättämään muovia myös arjessaan. Muovi on arvokas materiaali ja sen kierrättäminen on vastuullinen teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Kotitalouksien pakkausmuovien kerääminen ja kierrättäminen yleistyy Suomessa koko ajan, mutta paljon on vielä tehtävää. Aloita sinäkin fiksu käytäntö! Lue lisää pakkausmuovien kierrättämisestä täältä.  

Kuluttaja voi tuoda #Ämpäristöteko-keräykseen kunkin vuoden määrittelyiden mukaisia rikkinäisiä kotitalouksien kovamuovisia tuotteita. Yleisimpiä ovat ämpärit, kastelukannut, pulkat, pakasterasiat jne. Vuonna 2022 kerätään kotitalouksien kovia muovituotteita, joiden materiaali on PE (polyeteeni) ja PP (polypropeeni). Käytöstä poistetut tuotteet saavat mahdollisuuksien mukaan uuden elämän uusiomuovituotteina tai hyötyenergiana.

#Ämpäristöteko-keräyksen ajankohdan, paikkakunnat, aikataulut, vinkit ja ohjeet löydät täältä.

Ruoka

Muovipakkauksen ansiosta ruoka säilyy pidempään ja hävikki pysyy kurissa. Saamme puhdasta ja turvallista ruokaa joka päivä.

Energia

Muovi on energiantuotannon ja sen siirtämisen edellytys. Sähkö ja lämpö ovat riippuvaisia eristävästä muovista.

Terveys

Muovi mahdollistaa modernin ja toimivan terveydenhuollon. Kertakäyttöiset muovit edistävät mm. potilasturvallisuutta.

Turvallisuus

Muovi on korvaamattomassa roolissa jokapäiväisen turvallisuutemme kannalta. Esimerkiksi useimmat liikenteen ja kodin turvalaitteet on valmistettu muovista.

Vesi

Muovi on yleinen materiaali vesi- ja viemäriverkostoissa. Muovi tuo koteihimme puhdasta vettä ja ohjaa likaveden turvallisesti käsittelyyn.

Nyt tutkitaan muovia!

Videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.

Muovit ja turvallisuus

Muovit ja turvallisuus

Uudet muovit

Uudet muovit

Muovit ja terveys

Muovit ja terveys

Kestävä suunnittelu

Kestävä suunnittelu