Siirry suoraan sisältöön
#Ämpäristöteko kerää kovamuovia kiertoon

Ämpäristöteko saavutti tavoitteensa!

Vuonna 2024 erillinen kova muovin vastaanotto -päivä eli Ämpäristöteko ei ole enää tarpeen eikä aiemmassa muodossa oikein edes mahdollinen. Kiertotalous edistyy jo muutoinkin. Ihan kaikki keskittyminen ja työpäivät yrityksissä laitettava nyt ydintehtäviin ja normaaliin työhön. Kierrätämme nyt keräysämpärin seuraaviin käsiin. Kiitos kaikille, jotka tähän vuosien varrella osallistuitte. Muovien kierrätys jatkukoon ja kehittyköön yhä. Kaikki vuosien kokemus ja materiaali ovat tallessa. Ämpäristöteko on Muoviteollisuus ry:n tavaramerkki. Voit lukea lisää saavutetuista tavoitteista täältä.

Amcor Flexibles Valkeakoski Oy, Atolli Oy, Borealis Polymers Oy, Coreplast Laitila Oy, Fortum, HSY Sortti-asemat, Kiilto, Leo Laine (LOKARI), Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Motoseal Components Oy, MSK Plast OY, Muovipoli Oy, Muovityö Hiltunen Oy, Okartek Oy, Orthexgroup, Oy Plastex Ab, Oy Primo Finland Ab, Satatuote Oy, Solvay Chemicals Finland Oy, Stormossen, Tampereen yliopisto, VILPE Oy ja WIITTA Oy.

Osoitetiedot ja aukioloajat päivittyivät verkkosivuilla: www.plastics.fi/amparisto.

Maailman ympäristöpäivä oli vuonna 2023 koulun päättäjäisten jälkeinen maanantai. Suomalainen muoviteollisuus keräsi yhteistyökumppaneidensa kanssa kuluttajien loppuunkäytetyt kovamuoviset tuotteet kierrätykseen 5.6.2023.#Ämpäristöteko 2023 keräsi ennätyssaaliin – lähes 26 tonnia – kovamuoveja, jotka kierrätetään uusiksi raaka-aineiksi. Erinomainen asia oli myös se, että kierrätykseen tuodut muovituotteet olivat sitä mitä pitikin. Näin saadaan lähes kaikki myös kierrätettyä! #Ämpäristöteko on vapaaehtoinen ja voittoa tuottamaton kampanja, johon on osallistunut useita muoviteollisuuden ja kierrätyksen yrityksiä.

Vuoden 2022 Ämpäristöteko-saalis oli yhteensä 10 720 kiloa kuluttajien keräämiä kovamuovisia tuotteita. Yleisön sinnikkäiden pyyntöjen kannustamana suomalainen muoviteollisuus järjesti koronan jälkimainingeissa 3.6.2022 kovien muovituotteiden keräyksen. Miniämpäristöteko keräsi lähes 11 000 kg keräysmuovia ämpäreistä, puutarhatuoleista ruukuista, kanistereista ja pulkista.

– Olipa hyvä fiilis ja tulos näissäkin Ämpäristöteko-talkoissa. Olin myös kentällä vastaanottamassa muovia. Iloisia tuojia sekä hyvää pöhinää riitti koko päiväksi. Muovien saatavuus on ajoittain ollut heikkoa, joten siksikin kotimaista kierrätystä kannattaa tukea. Kiitos kaikille osallistujille, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Vuonna 2018 viidellä paikkakunnalla pilotoitu #Ämpäristöteko laajeni vuonna 2019 Maailman ympäristöpäivänä liki kahdellekymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Vuonna 2019 kerättiin reilut 21 000 kiloa keräysmuovia. Vuosina 2020 ja 2021 #Ämpäristötekoa ei pandemian vuoksi ollut vastuullista toteuttaa.

Kerätty muovi palautuu takaisin muoviteollisuuteen uusioraaka-aineena. Sillä korvataan fossiilisia raaka-aineita muovituotteiden valmistuksessa.

Mikä #Ämpäristöteko?

#Ämpäristöteko-tempaus nosti esiin muovinkierrätyksen tärkeyden ja kannusti ihmisiä kierrättämään muovia myös arjessaan. Muovi on arvokas materiaali ja sen kierrättäminen on vastuullinen teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Kotitalouksien pakkausmuovien kerääminen ja kierrättäminen yleistyy Suomessa koko ajan, mutta paljon on vielä tehtävää. Aloita sinäkin fiksu käytäntö! Lue lisää pakkausmuovien kierrättämisestä täältä.  

Kuluttajalle #Ämpäristöteko-keräys tarjosi mahdollisuuden tuoda kunkin vuoden määrittelyiden mukaisia rikkinäisiä kotitalouksien kovamuovisia tuotteita kierrätykseen. Yleisimpiä olivat ämpärit, kastelukannut, pulkat, pakasterasiat jne. Vuonna 2023 kerättiin kotitalouksien kovia muovituotteita. Käytöstä poistetut tuotteet saivat mahdollisuuksien mukaan uuden elämän uusiomuovituotteina tai hyötyenergiana.

#Ämpäristöteko-keräyksen 2023 ajankohdat, paikkakunnat, aikataulut, vinkit ja ohjeet löytyvät vielä täältä.

Ruoka

Muovipakkauksen ansiosta ruoka säilyy pidempään ja hävikki pysyy kurissa. Saamme puhdasta ja turvallista ruokaa joka päivä.

Energia

Muovi on energiantuotannon ja sen siirtämisen edellytys. Sähkö ja lämpö ovat riippuvaisia eristävästä muovista.

Terveys

Muovi mahdollistaa modernin ja toimivan terveydenhuollon. Kertakäyttöiset muovit edistävät mm. potilasturvallisuutta.

Turvallisuus

Muovi on korvaamattomassa roolissa jokapäiväisen turvallisuutemme kannalta. Esimerkiksi useimmat liikenteen ja kodin turvalaitteet on valmistettu muovista.

Vesi

Muovi on yleinen materiaali vesi- ja viemäriverkostoissa. Muovi tuo koteihimme puhdasta vettä ja ohjaa likaveden turvallisesti käsittelyyn.

Nyt tutkitaan muovia!

Videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.

Muovit ja turvallisuus

Muovit ja turvallisuus

Uudet muovit

Uudet muovit

Muovit ja terveys

Muovit ja terveys

Kestävä suunnittelu

Kestävä suunnittelu